O vrtiću

Dječji vrtić Košnica djeluje u Zagrebu, Medpotoki 1a, Gajnice, od 1. rujna 2010. godine. Rad organiziramo u prostorima župnog dvora Župe sv. Nikole biskupa Stenjevec II u 5 odgojnih skupina. U vrtiću radi 26 djelatnika (odgojitelji, stručni suradnici i administrativno-tehničko osoblje).

Smješteni smo u središtu naselja na zapadnom rubu grada, okruženi stambenim zgradama i nizovima obiteljskih kuća, svjedočeći suživotu starog zagrebačkog obiteljskog naselja, višekatnica iz šezdesetih godina te novogradnji po obroncima Medvednice u koje doseljavaju mlade obitelji s djecom. Suživot je to najčešće dvije do čak tri generacije jedne obitelji koje žive zajedno ili vrlo blizu, pa je velik broj djece u našem vrtiću u stalnom kontaktu s bakama i djedovima, koji su redovito u vrtiću i smatramo ih, kao i roditelje, partnerima u odgoju. Veliko i dobro opremljeno igralište vrtića otvoreno je u popodnevnim satima djeci cijelog naselja, pa tako ostvarujemo kontinuiranu suradnju s lokalnom zajednicom, polaznicima drugih vrtića u okruženju i susjednih škola.

Osim redovitog desetosatnog programa predškolskog odgoja, provodimo sljedeće programe:

 • posebni program ranog učenja engleskog jezika
 • kraći program sporta
 • kraći program plesa
 • program predškole
 • UNICEF-ov program za roditelje „Rastimo zajedno“
 • program smjenskog rada

Specifični ciljevi svih programa, sukladno Nacionalnom kurikulumu ranog i predškolskog odgoja su:

 • osiguranje dobrobiti za dijete
 • poticanje cjelovitog razvoja, odgoja i učenja djece te razvoja kompetencija
 • ostvarivanje prava djece na jednake mogućnosti, tj. ostvarivanje jednakih prava za sve

Kurikulum vrtića orijentiran je na dva osnovna područja obogaćivanja programa:

 • kulturno-umjetničko područje (redoviti posjeti kazališnim predstavama, izložbama, koncertima, edukativni programi iz područja književnosti, filma, dramske pedagogije)
 • sportsko-zdravstveno područje (programi klizanja, skijanja, plivanja, edukativni projekti o zdravoj prehrani, kraći programi sporta i plesa)

Posvećeni smo razvoju kulture naše ustanove, koju kontinuirano nastojimo unaprijediti kroz suradnju s roditeljima, vanjskim ustanovama s kojima surađujemo te samovrednovanjem našeg rada. Krajnji nam je cilj ostvariti pozitivnu ulogu u odgoju djece te biti kvalitetan partner obiteljima. Košnica je drugi dom naše djece, a najveće zadovoljstvo nam je povjerenje roditelja, mjerljivo činjenicom da velik broj obitelji u našem vrtiću ima dvoje, pa i troje djece.

Posebno smo ponosni jer smo u prilici ponuditi roditeljima program smjenskog rada, koji omogućuje bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života našim korisnicima.

Istražujete li ponudu vrtića u vašem okruženju, obratite nam se s povjerenjem; dođite u posjet vrtiću, naš tim će sa zadovoljstvom odgovoriti na vaša pitanja.

Vidimo se u Košnici!