Novosti

  • STEM radionica “Čokolada-valovi užitka”

    Naša su djeca iz skupine Krijesnice posjetila Knjižnicu Gajnice gdje se održala STEM radionica pod nazivom “Čokolada – valovi užitka” koju je vodila dr.sc. Danijela Ašperger.

    Konzumacija čokolade kroz povijest doživljavala je svoje uspone i padove. Kako se mijenja čovjekova svijest o prehrani, tako se mijenja i položaj čokolade. Često je stavljana na dno prehrambene piramide, no danas se smatra dragocjenom namirnicom koja sadrži visoke količine antioksidansa – flavonoida. Preporučena dnevna količina čokolade jest jedna kockica.

    U ovoj su radionici djeca mogla određivati najzastupljenije flavonoide u čokoladi, procijanidin B2 i epikatehin, u čokoladama različitih proizvođača tankoslojnom kromatografijom i upoznati se s postupkom pripreme uzoraka čokolade za analizu, te na taj način otkriti slatke tajne čokolada iz naših trgovina.

    Na istoj će radionici sudjelovati i naši predškolarci iz skupine Sovice.

    previous arrow
    next arrow
    Slider