Priprema djeteta za vrtić

Odluka o polasku djeteta u vrtić sa sobom donosi i period pripreme za sam polazak. U tom periodu važno je stvoriti djetetu pozitivan dojam o vrtiću kako bi mu se olakšalo suočavanje s novim izazovima – novim okruženjem, osobama koje o njemu skrbe, vršnjacima.

Govorite djetetu o njegovu polasku u vrtić – nemojte da mu prvi dan u vrtiću bude potpuno neočekivano iznenađenje. O vrtiću uvijek govorite pozitivno, ali u tome budite odmjereni – ne hvalite i ne pričajte previše, onoliko koliko i samo dijete želi čuti. Pričajte djetetu o novim igračkama koje ga tamo čekaju, odgojiteljicama koje će o njemu brinuti, koje znaju puno igara i pjesmica, prijateljima koje će u vrtiću upoznati… Pokušajte vlastite brige i strahove ne prenijeti na dijete, jer djeca lako i sama osjete roditeljsku nesigurnost.

S djetetom prošetajte do vrtića putem koji će biti dio Vaše uobičajene rutine odlaska u vrtić jednom kad krene. Neka vidi zgradu vrtića, igralište na kojem se igraju djeca, neka već bude upoznato s okruženjem u kojem će uskoro provoditi mnogo vremena.

Dijete, u skladu s njegovom dobi, pripremajte na situacije rastanka i kraće odvojenosti od roditelja kroz slične situacije u kojima na nekoliko sati ostaje na čuvanju kod baka, prijatelja ili u okruženju djece, primjerice u igraonicama. Uvijek se djetetu javite kada odlazite – nemojte odlaziti poskrivećki. Djetetu, ako to može razumjeti, u njemu jasnim terminima recite kada ćete se vratiti, primjerice „vratit ću se kada se probudiš“.

Neka priprema opreme za vrtić bude zajednička aktivnost kroz koju ćete s veseljem pripremati dijete za vrtić – dijete može odabrati ruksak ili papuče za vrtić. Na vrijeme pripremite sve što je potrebno – bočicu, dodatnu dudu, vlažne maramice i pelene, kremu, rezervnu odjeću, skafander za hladnije dane, gumene čizme…

Pokušajte u svom domu stvoriti dnevni ritam usklađen s vrtićkim, jer će to značajno olakšati djetetovu prilagodbu na vrtić. Vrijeme spavanja, hranjenja, izlaska na zrak neka budu i u Vašem domu jedna ustaljena rutina koja djetetu pruža osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Potičite dijete na samostalnost u skladu s njegovom dobi i sposobnostima kako bi u vrtiću bilo sigurnije u upuštanje u svakodnevne aktivnosti, primjerice hranjenje.

Na vrijeme planirajte dovoljno vremena za prve dane prilagodbe – odvojite dva tjedna u kojima ćete moći prvo s djetetom biti u skupini, a zatim i dolaziti po dijete nakon kraćih boravaka u skupini koji će se s vremenom produžavati.

Neka period prije samog polaska u vrtiću djetetu bude stabilan i bez većih promjena, koliko je to moguće. Primjerice, izbjegavajte odvikavanje od pelena ili dude u vremenu pred polazak u vrtić. Djetetu je to velika promjena sama po sebi te treba izbjeći dodatne stresove uz polazak.

Neposredno prije prvog dana vrtića, pripremite s djetetom njegove stvari i neka dijete ide spavati na vrijeme kako bi ujutro bilo naspavano i raspoloženo za vrtić. Uzmite si dovoljno vremena za jutarnje buđenje i spremanje, kako bi jutro prošlo mirno i bez stresa i žurbe.

U vremenu pripreme djeteta za vrtić može Vam pomoći i slikovnica Tika-Taka: Moj dan u vrtiću (izdavač: Forum Zadar; prijevod: Marčetić, T.), kako biste djetetu približili vrtićku svakodnevicu. Pripremite se za proces prilagodbe i promjene koje Vas očekuju s polaskom Vašeg djeteta u vrtić – o tome više pročitajte na našoj internetskoj stranici pod “Prilagodba djeteta na vrtić“.