Prilagodba djeteta na vrtić

Polazak u vrtić veliki je korak za dijete i njegovu obitelj. Kako bi taj korak bio što lakši, važna je priprema u periodu prije polaska u vrtić i planiranje vremena za samu provedbu prilagodbe. Kada jednom prilagodba krene, dobro je imati na umu ove smjernice koje bi Vama i Vašem djetetu mogle olakšati ovaj proces.

U prvim danima djetetova polaska u vrtić odvojite vrijeme za postupno privikavanje djeteta. Neka se prvih dana vrijeme koje dijete boravi u vrtiću postupno produžava, u dogovoru s odgojiteljicama. Planirajte period od dva tjedna do djetetova ostajanja u skupini po uobičajenom ritmu.

Olakšajte djetetu prva dva do tri dana svojom prisutnošću u skupini. Tijekom Vašeg boravka u skupini, dozvolite djetetu da istražuje prostor, da se udalji iz Vašeg krila, ali mu budite dostupni kad se poželi vratiti Vama kao u „sigurnu bazu“. Neka Vaš boravak u skupini bude kratak, kako dijete ne bi pomislilo da će roditelji s njim biti u vrtiću uvijek.

Pokušajte biti smireni i opušteni prilikom dolaska u vrtić, jer dijete lako prepoznaje Vašu uznemirenost i strah. Govorite pozitivno o vrtiću (npr. “tamo ćeš se igrati sa svojim prijateljima i odgojiteljicama”) i ohrabrujte svoje dijete.

Prilikom dovođenja u skupinu, neka Vaš rastanak s djetetom bude kratak. Izbjegavajte nepuštanje iz zagrljaja, vraćanje, virenje kroz staklo. Budite iskreni i dajte djetetu informaciju o tome kad ćete se vratiti u njemu razumljivim terminima (npr. “doći ću nakon ručka”).

Djeca različito reagiraju na nove situacije i odvajanje. Česte reakcije su tuga, plač, ljutnja, agresivno ponašanje, povlačenje, odbijanje hrane, spavanja, igre… Moguće je da će dijete i kod kuće pokazati neka od ovih ponašanja, primjerice, pojačano tražiti Vašu blizinu i stalnu prisutnost. Pružite djetetu utjehu i vrijeme da se privikne na promjene – prilagodba je proces koji traje.

Donosite u vrtić predmete za koje je dijete vezano i koji mu mogu pružiti smirenje i utjehu: dudu, bočicu, dekicu, igračku. Odgojiteljicama dajte važne informacije o Vašem djetetu, o njegovim navikama, osobinama, onome što voli i ne voli, koje smatrate da bi mogle olakšati njegovu prilagodbu.

Ostvarite odnos suradnje i otvorene komunikacije s odgojiteljicama. I dijete će se osjećati sigurnije i smirenije kada uvidi da je odnos između osoba koje o njemu brinu odnos povjerenja i uvažavanja. Redovito razmjenjujte informacije o djetetu s odgojiteljicama.

Uspostavljanje rutine olakšat će djetetu prilagodbu – kod kuće pratite sličan ritam obroka i dnevnog odmora kao u vrtiću te u početku uspostavite isti ritam dolaska u vrtić.

Pripremite se na mogućnost češćeg pobolijevanja djeteta tijekom prvog perioda boravka u kolektivu. Prilagodba zahtijeva kontinuitet u dolascima te će je svako izostajanje prekinuti, a time će i ponovni polazak vrlo moguće kod djeteta izazvati slične reakcije kao na početku.

Prilagodba je emocionalno zahtjevan period za dijete i roditelje, zahtijeva strpljenje i ustrajnost. Taj proces traje, ali će i proći kada dijete vrtić upozna kao sigurno mjesto gdje se o njemu brine i gdje će provoditi lijepe trenutke s vršnjacima i svojim odgojiteljicama.

U periodu prilagodbe u nošenju s djetetovim osjećajima tuge i straha mogu Vam pomoći i slikovnice:

  • Gjurković, T. i Knežević, T. Mišić je tužan jer mu nedostaju roditelji
  • Gjurković, T. i Knežević, T. Medvjedića je strah ostati u vrtiću